CA / ES

Catalunya: D’acord amb la normativa legal no caldrà avançar els diners per avortar

Segons dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, els avortaments a Catalunya baixen gairebé un 7% en un any  

La interrupció voluntària de l’embaràs es va incorporar a la cartera de serveis públics de salut el juliol del 2010, amb l’entrada en vigor de la Llei orgànica 2/2010 de salut sexual i reproductiva. Des de llavors, i de forma transitòria, el Servei Català de la Salut (Catsalut) ha proporcionat aquest servei en cas de petició fins les 14 setmanes, mitjançant el sistema de rescabalament: la dona acudia a un centre acreditat, pagava per la interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) i, si volia, presentava la factura al Catsalut que li retorna els diners que havia avançat.

 Des de l’1 de novembre, i en compliment de la Llei, no cal avançar els diners.

A efectes pràctics, les demandes d’aquesta prestació es canalitzen a través dels centres d’atenció primària i, concretament, de les seves Unitats d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de suport a l’atenció primària (ASSIR). Des d’allà es valorarà el cas i es derivarà al centre més adient per a realitzar l’avortament.

 

Algunes xifres

Segons l’informe La interrupció voluntària de l’embaràs a Catalunya 2010, es consolida la tendència a la baixa iniciada l’any 2009, quan el nombre d’IVE realitzades a Catalunya va baixar un 3,3% respecte a 2008.

L’any 2010 és el primer en què la taxa disminueix tant en les dones autòctones -el 7,5%- i en les residents d’origen estranger -el 5,4%-; la disminució del 2009 afectava tan sols la taxa de les dones d’aquest últim col·lectiu, que havia baixat un 13,8%.

L’edat mitjana de les dones que han avortat a Catalunya l’any 2010 és de 28,3 anys i les IVE més freqüents són entre 25 i 34 anys (45,9%). Gairebé la meitat no conviu en parella. A part, el 20,3% està a l’atur, percentatge que ha augmentat en relació amb el 2009, quan aquest era d’un 16,9%.

La mitjana de temps de gestació en el moment d’interrompre l’embaràs és de 8,5 setmanes. La gran majoria d’avortaments (89,1%) es realitza dins de les dotze primeres setmanes de gestació.

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

There is no Event

També et pot interessar