CA / ES

Compartir

Colòmbia: la Conciliació en Delictes de Violència genera impunitat, diu un estudi

El mecanisme judicial de conciliació aplicat als delictes de violència contra les dones fa que aquests acabin en la impunitat, per la qual cosa es recomana que aquesta fórmula s’utilitzi el menys possible, va expressar a SEMLac Cecilia Barraza, directora de la Corporación Humanas, capítulol Colòmbia.

L’afirmació de Barraza es basa en l’anàlisi dels casos en aquest país, que està contingut en el llibre “Aportaciones para el acceso a la justicia de las mujeres en Colombia”, realitzat per investigadores de Xile i Colòmbia de la Corporación Humanas, i presentat al públic el passat 27 d’octubre en aquesta capital.

Tal i com el títol ho anuncia, el volum recull conclusions d’estudis que constitueixen aportacions per facilitar l’accés de les dones a la justícia, particularment en els casos de violència de gènere i de salut sexual.

En el marc judicial, el llibre recomana als operadors de justícia que tinguin en compte errors anteriors d’altres jutges que han dirimit situacions similars, és a dir els anomenats precedents judicials.

Així mateix, subratlla la importància del principi d’igualtat i no discriminació que utilitza la Corte Constitucional de Colòmbia, el qual suggereix que sigui utilitzat per altres instàncies i branques del Dret a Colòmbia, i fins i tot d’altres països.

Un altre aportació és l’experiència pilot duta a terme a la ciutat colombiana de Pasto d’establir un hospital de referència per a víctimes de violència basada en gènere, que presti una atenció integral en un sol centre d’atenció sanitària.

La conclusió de l’experiència és que sí que és possible habilitar una única seu de salut on la víctima rebi atenció psicològica, examen mèdic-legal, la píndola del dia després (en cas de violació) i altres exàmens mèdics pertinents. D’aquesta manera, les víctimes no hauran d’anar a diverses institucions explicant una i una altra vegada els fets de violència que han patit.

El llibre conclou amb dues anàlisis sobre la cobertura que els mitjans de comunicació fan dels fets de violència contra les dones. “Pensem que per accedir a la justícia no n’hi ha prou només que el sistema de justícia funcioni adequadament, sinó que altres actors socials, com els mitjans de comunicació, contribueixin en el que els correspon”, ha afegit Barraza.

Els mitjans de comunicació colombians reconeixen més el tema de violència sexual i de violència de gènere, però encara cal que divulguin les rutes de denúncia i d’accés a la justícia.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Angela Castellanos Aranguren. Bogotá. SEMlac

Angela Castellanos Aranguren. Bogotá. SEMlac

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

There is no Event

També et pot interessar