CA / ES

Compartir

El dret humà a l’aigua i el medi ambient a la Constitució mexicana

La Coalició d’Organitzacions Mexicanes pel Dret a l’Aigua (COMDA) es congratula per l’aprovació de la iniciativa de reforma constitucional al Congrés de la Unió.
La consigna enarborada per moltes organitzacions civils i socials per a elevar a rang constitucional el dret humà a l’aigua ha fet un pas significatiu en haver estat aprovada, en el ple del senat, la iniciativa de reforma a l’article 4t constitucional que estableix que “tota persona té el dret a l’accés, disposició i sanejament d’aigua per a consum personal i domèstic en forma suficient, salubre, acceptable i assequible. L’Estat garantirà aquest dret”. A més estableix “tota persona té dret a un medi ambient sa per al seu desenvolupament i benestar”.

La COMDA considera aquest fet un èxit dels moviments socials i les organitzacions civils pel dret a l’aigua tant a Mèxic com a tot el món, que han propugnat perquè la Constitució i lleis mexicanes siguin congruents amb els acords internacionals. Així, la COMDA crida els Congressos locals a fer la seva part de feina per a concretar la reforma com més aviat millor, ja que es requereix que la majoria dels Estats aprovin la reforma perquè entri en vigor.
Després d’això, diuen, caldrà seguir donant els passos necessaris perquè aquest dret es torni una realitat. Encara hi ha al país més de 10 milions de persones que no reben aigua de la xarxa pública, i moltes altres no reben aigua de bona qualitat, en forma permanent, assequible i accessible-com justament estableixen els convenis internacionals-.
L’aprovació de la reforma ha de traduir-se en una sèrie de transformacions en la legislació secundària però també en les polítiques públiques i els programes. Totes les lleis d’aigües del país, tant nacionals com estatals s’han d’alinear amb aquest nou principi. Reconèixer el dret humà a l’aigua significa prioritzar el seu caràcter de bé comú i públic i, com a tal, cal una revisió de fons de les prioritats i de la manera com es realitzen els programes hídrics i s’assignen els pressupostos. Aquesta aprovació ha també posar un fre a les tendències privatitzadores que mercantilitzen l’aigua i la converteixen en un negoci abans que en un dret humà.

La COMDA saluda l’aprovació de la iniciativa de reforma constitucional i la primera sentència d’un jutge federal, el 13 de setembre, que reconeix el dret humà a l’aigua a Mèxic.Al mateix temps, la COMDA convoca tota la societat a seguir propugnant perquè aquest dret sigui garantit i estigui a l’abast de totes i tots.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

There is no Event

També et pot interessar