CA / ES

Tere Mola actual

Els cossos de les dones

OPINIÓ

Amb les falles acabades de cremar en pobles i ciutats de la província de València i amb una guerra en marxa a Europa i altres al món…

Cal pensar, o millor repensar el lloc que ocupen els cossos de les dones en diferents espais.
Com hem pogut veure en diferents falles, els cossos de les dones són hipersexualitzats i utilitzats com a reclams per a la sàtira i la reproducció dels estereotips més vulgars. Això sí, sempre en “nom” de la festa i de la tradició. Com si les violències masclistes contra les dones no es perpetuessin també a través de les festes i tradicions…

Fa molts anys i en el marc d’un acte fester de la meva ciutat, em comentava un vell conegut que les festes haurien de ser un punt de trobada social on desapareguessin les diferències i tota la comunitat celebrés la vida. En aquell moment em va semblar una bona definició.

Aquest any, de nou, a les falles s’han fet servir i abusat de l’e xposició dels cossos de les dones. Es diu sexisme. I gairebé ningú, excepte les feministes ho denunciem. Més encara, quan una dona artista fallera ha construït el seu monument basat en el cos d’una dona sense hipersexualitzar, simplement mostrant-lo nu i sense adorns, ha estat destruït i vandalitzat. O dit en altres paraules perquè s’entengui, ha estat violat com ho seria, més ben dit, com ho són els cossos de les dones violades. I recordem que, segons el Ministeri de l’Interior, a Espanya s’interposen gairebé cinquanta denúncies per violacions al dia. I parlem només de les denúncies i no de totes les violacions que es produeixen realment. No vull ni imaginar les dades reals…

I tot i així sembla que es disculpin fets vandàlics com ara la destrucció/violació del monument faller que mostrava el cos d’una dona. En fi…

Seguim amb els cossos de les dones. A les fronteres Ucraïna s’ha desfermat una mena de “caça” de dones per ser explotades sexualment als prostíbuls de tot Europa. Els proxenetes, davant la necessitat urgent de tantes i tantes dones, estan captant-les per explotar-les i esclavitzar-les sexualment. Els seus cossos, una vegada més són utilitzats per satisfer desitjos sexuals i de dominació per part de puters que paguen per violar. Perquè això és el consum de dones prostituïdes: pagament amb dret a violació. De nou els cossos de les dones usats i exhibits per a delit patriarcal.

I, també i de nou a les falles, l’aparició de ninotes hipersexualitzades representant dones prostituïdes com quelcom “graciós” i satírica crítica a posicions polítiques davant d’una situació que implica molt patiment per a milers de dones que cada dia són consumides i violades per puters que, a més , es permeten negar que ho són.

Massa complicitats patriarcals i en tots els estaments socials impedeixen afrontar l’abolició de tant de patiment de milers de dones pobres a tot el món. Poc, a part de masclista i profundament patriarcal del sistema del qual és un dels seus pilars, la prostitució és, també una qüestió de classe social, no ho oblidem. Són tractades per proxenetes i consumides per puters, majoritàriament dones pobres i, per tant, vulnerables.

I tornem a la guerra d’Ucraïna i les dones com a botins de guerra. Suposo que no trigaran res a arribar les notícies de les violacions de dones per part del bàndol que avanci en la conquesta de nous territoris com a manera de fer valer aquesta conquesta. De nou, i com en tantes altres ocasions, els cossos de les dones usats com a camps de batalles per mostrar avenços i superioritat davant dels qui han estat vençuts. La terrible història de sempre.

I mentrestant, l’aspirant a dirigir el principal partit de l’oposició fent seves les tesis del partit de la ultradreta i negant les violències masclistes. Tot molt modern i social al si d’una Europa culta, moderna i, presumptament igualitària i, també presumptament defensora dels interessos de les persones més vulnerables. És clar que si….

M’entristeix i enforteix en la meva lluita feminista a parts iguals veure com les diferents violències exercides contra les dones són justificades amb discursos regulacionistes de la prostitució o de la legalització dels ventres de lloguer, o a través dels discursos visuals de les falles amb el pretext de la sàtira. Sí, es busca per part del patriarcat, normalitzar la superioritat masculina ridiculitzant i consumint cossos de dones i negant que aquestes siguin violències masclistes. Per ho són. Es posin com es posin, ho són.

Denunciar que són violències masclistes, assenyalar-les i exposar que el seu blanquejament o justificació no aconseguiran que des del feminisme ho assenyalem com el que és, segueix sent motiu suficient per recuperar forces i seguir a la trinxera de la lluita feminista.
Aquesta i no una altra continuarà sent la meva lluita. En aquesta batalla i amb moltes altres dones em trobaran.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Tere Mollá, escriptora / La Independent

Tere Mollá, escriptora / La Independent

Empleada pública del Govern valencià des de 1983. Sindicalista. Formadora en Igualtat d'Oportunitats, Violència de Gènere, Micro masclismes i Coeducació des de 2006.

There is no Event

També et pot interessar