CA / ES

Compartir

Què en pensa… Ester Alberich i Forns. ERC

Què en pensa… Ester Alberich i Forns. ERC

Ha estat un repte i un honor liderar les polítiques de dones a Catalunya.


 

 

 

 

– Com valores la incorporació de la visió de Gènere al tractament de la comunicació i la informació als mitjans de comunicació? Què et sembla la iniciativa de La Independent?

 La incorporació de la perspectiva de gènere als mitjans és fonamental, atès que constitueixen un agent de socialització cada dia més important i present a les nostres vides. Des de l’Institut Català de les Dones s’hi ha estat treballant, i cal seguir en aquesta línia. El tractament del llenguatge i de les imatges és bàsic. D’una banda, cal que deixem enrere el pretès valor genèric masculí de la llengua, ja que no fa res més que silenciar i invisibilitzar les dones. D’altra banda, és d’extrema importància el reconeixement de les aportacions i els sabers femenins i la promoció de l’autoria femenina en els mitjans i en la cultura. Es tracta, en definitiva, de fornir-nos d’eines comunicatives que no només reflecteixin la igualtat, sinó que també hi contribueixin. Per tot això, la iniciativa de La Independent em sembla fantàstica. – El país acaba una legislatura. Com la valores des de la perspectiva de gènere?

 Per a nosaltres ha estat un repte i un honor liderar les polítiques de dones a Catalunya. Penso que la tasca feta per l’Institut Català de les Dones, liderat per la Marta Selva, ha suposat un abans i un després. S’ha aprovat la llei dels drets de les dones per eradicar la violència masclista, s’han elaborat plans de polítiques de dones, dels quals es fa un seguiment exhaustiu, s’ha incorporat la perspectiva de gènere a tots els departaments de la Generalitat, hem posat sobre la taula les polítiques de gestió del temps i, encara en curs, l’avantprojecte de llei per una nova ciutadania entre dones i homes, que ha de marcar les pautes per un nou contracte social.

 

– Quins creus que han d’ésser els principals objectius per a la propera legislatura de Catalunya?

 En consonància amb el que acabo de dir, penso que el més important per avançar en les polítiques de dones és l’aprovació de la llei per una nova ciutadania entre dones i homes i la seva correcta implementació. És una llei altament ambiciosa, amb visió transformadora de l’ordre patriarcal imperant i de la visió androcèntrica del món.

D’altra banda, caldria continuar treballant, tal com s’ha fet fins ara, en la incorporació de la perspectiva de gènere a tots els àmbits, en la lluita contra la violència masclista, en les polítiques de gestió del temps, etc.

 

– Quina reflexió més urgent creus que cal fer en els processos d’igualtat, d’equitat i dels drets humans de les dones al món?

 En l’àmbit mundial encara ens queda molta feina per fer. El març passat es va celebrar a Nova York el 54è període de sessions de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de les Dones, de les Nacions Unides, que aglutinà centenars de dones d’arreu del planeta, moltes de les quals denunciaven qüestions que per a nosaltres ja són drets humans fonamentals i consolidats. En aquest sentit, la lluita diària de moltes dones ha de culminar necessàriament en el compromís i en la voluntat política dels governs en la defensa de la igualtat efectiva entre dones i homes, sempre respectant les diferències i la diversitat, i assumint que els drets de les dones són totalment innegociables.

 

Ester Alberich i Forns

Secretària Nacional de la Dona

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

There is no Event

També et pot interessar