CA / ES

alt

Compartir

Què en pensa… Mercè Claramunt i Bielsa. ICV

Què en pensa… Mercè Claramunt i Bielsa. ICV

Que la vida quotidiana se situï al centre de les polítiques

 

 

 

 

 

 

– Com valores la incorporació de la Visió de Gènere al  tractament  de la comunicació i la informació als Mitjans de Comunicació? Què et sembla la iniciativa de La Independent?

 Molt positivament. Era absolutament necessari que la visió de gènere s’incorporés als mitjans de comunicació i a la informació que aquests transmeten a la societat, com és igualment necessari introduir aquesta perspectiva de gènere en totes les esferes. Aquesta és la única manera d’avançar cap a una societat més justa i equitativa.

 

–  El país acaba una legislatura. Com la valores des de la perspectiva de gènere?

 En primer lloc i per la seva importància cal destacar l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, el qual suposa un avenç substantiu i cabdal quant al reconeixement dels drets de les dones.

La Llei dels drets de les dones per a l’eradicació de la violència masclista per a la lluita contra les violències masclistes, les quals aborda d’una manera integral i amb perspectiva multidisciplinària. Al Departament d’Interior s’ha creat el Programa de Seguretat contra la Violència Masclista, des del Departament de Governació s’ha aprovat un protocol marc d’assetjament sexual i per raó de sexe per al personal de l’Administració de la Generalitat.

Pel que fa a dotació pressupostària, el Pla de polítiques de dones del Govern de la Generalitat de Catalunya 2008-2011 ha estat l’any 2010 de 132,5 milions d’euros, una xifra que suposa un increment del 283,5% en relació a la inversió realitzada el darrer any de govern de CiU (2003).

La gran tasca duta al terme per l’Institut Català de les Dones: Els Serveis d’Informació i Atenció a les dones i els ajuts als ens locals per desenvolupar polítiques de dones (que han augmentat un 100,88% des del 2003).

Així mateix, en aquesta legislatura s’ha aprovat la Llei per a una nova ciutadania i per a la igualtat entre dones i homes.

El Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació ha estat pioner en la creació d’un Programa per a l’Equitat de Gènere. El Programa treballa per implantar mesures d’igualtat en el personal del Departament (que inclou els cossos de Mossos d’Esquadra i de Bombers).

Així mateix, la Direcció General d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball (Departament de Treball) ha treballat per la implantació de mesures d’igualtat a les empreses i en l’àmbit laboral.

Des del Departament d’Acció Social i Ciutadania s’ha aprovat el Pla d’usos del temps..

Finalment, pel que fa a assumpció de drets, Catalunya és pionera a l’Estat en la creació d’un títol que equipara en drets les famílies monoparentals amb les famílies nombroses.

I pel que fa a les dones de l’àmbit rural, s’ha de destacar que en aquesta legislatura, des del Departament de Treball s’ha obert una línia d’ajuts per facilitar l’accés de les dones a la titularitat compartida de les explotacions agràries.

 

– Quins creus que han d’ésser els principals objectius per a la propera legislatura de Catalunya?

 

Enfortir la igualtat entre homes i dones en tots els àmbits i sectors, també en el de l’economia verda

 

La igualtat ha de ser plena en mercat laboral i en l’àmbit privat.

 

Hem de combatre la feminització de la pobresa, mitjançant polítiques que promoguin la independència econòmica.

 

Hem de posar l’economia al servei de les persones. Hem d’incorporar el benestar quotidià a una economia que sigui respectuosa amb el medi ambient: la sostenibilitat mediambiental no es pot deslligar de la sostenibilitat humana.

 

Els sectors ambientals poden ser una oportunitat per a l’equitat de gènere; i la revalorització de la cura, mitjançant la idea del benestar quotidià, pot ser una aposta per una economia més sostenible. L’Estat de benestar és la sortida a aquesta crisi.

 

La racionalització dels temps i els treballs: la corresponsabilitat ha de ser una realitat. Que la vida quotidiana se situï al centre de les polítiques.

 

– Quina reflexió més urgent penses que cal fer en els  processos d’igualtat, d’equitat i dels drets humans de les dones al món?

 Malgrat, viure una crisi centrada en els sectors masculinitzats; hi ha més dones desocupades que homes; la taxa d’activitat femenina és inferior; i la taxa d’atur és també més alta per les dones que pels homes.

A més, en termes qualitatius, la desigualtat laboral s’eixampla, ja que les dones acumulen més contractació parcial i més contractació temporal i alhora existeix una flagrant discriminació salarial.

 Per tant, si bé aquesta crisi perjudica els sectors ocupats majoritàriament per homes, la realitat és que tenim un mercat laboral que perjudica les dones.

 

 

 

Mercè Claramunt i Bielsa.

Presidenta de Dones amb Iniciativa i Vicepresidenta d’ICV.

Advocada.

Directora General de Joc i Espectacles, del Departament d’Interior, Relacions institucionals i  Participació, de la Generalitat de Catalunya.

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Tona Gusi. La Independent.

Tona Gusi. La Independent.

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

There is no Event

També et pot interessar